Saturday, 16 May 2015

KMPP (SEM 1)

bermulanya hari pendaftaran pd 26 hb 5 klw x silap...semua nya dianggap strangers dpn mata aku...trmasuklah depan mata depa2 sekalian alam..mana taknya..klw yg satu sekolah dulu tu (smj) teguq2 la kan..dok doa ni mntak2 satu kelas..(praktikum) satu kuliah..hahhaaa...tapi mlgnya xdapat pon..satu matrik pon jadi la..besa la awai2..lepastu,samua yg daftar hritu tudia..ada yg mai dari kolumpoq,melaka,n.9,johor,kelatan,ganu,perak,n macam2 lagi la..siamm pon ada,hahaaa..satu praktikum tu.campuq la.melayu ada cina ada ,siam ada,india pon ada, klaw sains ramai sikit..mcm aku gabung..H3p7 ngan H3p8...bestt gila..lama2 masing2 dah buleh together2 hahaa..first2 tu besa la..ada mentor mentee mcm kat skolah tuu..tp program ni smpai abih sem tau..selang2 dgnn prhimpunan..klw kelas budak akaun x ramai kwn aq ckap..dlam 10 org ja stu klas..klw sains dlam 20 lbih la.
   then,mggu frst tu smestinya laa mggu orientasi, kenal2 kmpp,kenal tempat,kenal lecture...haa..biasa2 ja la tu..main game2 apa smua..haa start lepas tuu ..beljaqq laa hampa..tengokkk,tilik2 buku2 ja lepaih tu...hahahaha..*xkan xdak masa nak main kott? omg..mesti lah ada..kelas mula pling awai pkui 8 pg..pling lewat habis pkul 5 ptg..lps smyg asaq tu..pi la hampa main ..padang bola ada,bdmnton,squash,tennis,basketball,hoki, dan.macam2 laa..pandai2 la nak hidup..hahhaa... oleh sebab sem satu aq ada subjek ko-k..aktif la jugak kan..hahaa..berpeluh laa..pastu adaa KAKOM (karnival kolej matrikulasi gituu) semua permainan dipertandingkan.ewahh..hahhaa. *sapa ja boleh masuk??semua boleh masuk tapi ada lebih krg temuduga or pemilihan la dulu..sbb xkan nak bwk satu kolej lawan kan..hahhaa..okey kakom ni mmg best nak habaq kat hampa.. bukan apa..ad jugak yg sedih..1st,kakom brlgsung time cuti sem,bukannya lama mcm cuti sem budak U..cutisem matrik dua mggu ja pon..ok..dlm 2 mggu tu ..kena korban kan smggu utk kakom..hahaha...well,xpa laa demi nak main..kekeke..aq main bola tampaq dlm kakom..perghh yg bestnya..buleh jumpak balik kwan2 lama yg masuk kakom jugak tau..depa smua mai drpd matrik2 yg jauh2 nuuu..tp kedah pon ada la...sbelum tuu friendly pon dh jumpak..roomate aq smua jeless kat aku sbb bleh kluaq matrik pi frenly kat uitm la,poli la, mcm2 lgi la..besttt weh..baru ada nikmat hidup..tp trserah la nak masuk k xnak..hehheee..kebetulan pulak..taun lepas (2014) kmpp jadi tuan rumah,kami x payah nk travel p ngeri org..latihan n lawan pon kat tempat sndiri..lgi stu yg best,bkn stakat makan free,baju jersi,jaket ,kasut ,beg ,baju, topi..macam2 dapat..perghhhh..best wehh..seriuss..selain kakom..bnyak lagi aktiviti macm kelab fotografi,kelab ANC(an-nur committee),AFC(an-nur friend's club)<------ yg ni aq masuk..jadi AJK teknikal time program MEMORI wktu sem 2..pon dpat mrkah ko-k weh..pstu klw ada event apa2..msuk ja...kumpul mrkah..





                                                      (Sambutan kemerdekaan-2014)

                                                   (friendly with UITM,Permatang Pauh)

                                                (Perbarisan Matrik Penang-KAKOM)

                                                           ( Majlis Silang Budaya )

                                           (test blood group-experiment biology sem 2)

                                      (majlis berbuka puasa-program jalinan AFC & ANC)


            oiiiii...bukan setakat nii saja..banyakk lagi tauu...ni baru sikitt la..hahahaa... temgokkk..walau pun sttahun ja..tapi memori yg tercipta tuu..banyakk sangat..sampai 'memory full!!' dalam fon..hahaaha..tpi igt ...kat mna pon kita bljq sama ja...yg pntg sikap kita tu sendiri..kena tetap pndirian, tak mudah terikut2..jgn sampai terpesing sudah la...kalaw nak ikut pon biaq yg mnepati syariat agama kita,agama Islam...okey setakat ni ja dulu..penat taip. ngee :)


Tuesday, 12 May 2015

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

yeahhh..pada tanggal 28 haribulan empat 2015,tamatlah kursus pengajianku di matrik penang ..yg berlangsung selama setahun..org ckap matrik susah?? wuu,matrikk kot? wuuhh..hahhaaa aku pon xtau nak ckap pa. susah tak susah tu sbenaqnya bgntung pda diri msing2..nak dceritakan skit pasai matrik ni..ada dua kos iaitu sains dan akaun.. untuk sains ada 2 program:program satu tahun (PST) dan program dua tahun (PDT)..tapi utk akau hya ada utk 1 thun ja noh.. apa beza PST ngan PDT?? ok..pembelajaran PST ngan PDT sma sja..! tpi ad kwn ckp PDT mcm ad la sikit mndalam.tpi secara rough nya..xdak beza byak pon,..masa belajaq ja yg beza.subjek tu mcm besa la 4 subjek utama(yg dikira pointer) iaitu maths,chemist,physics and biology..pastu ad subjek tmbhan(xdkira pointer) iaitu p.islam,dinamika,english,ko-kurikulum.Semua 4 subj tmbhan ni bukan belajaq srentak 1 sem..utk PST, ada 2 sem ja..sem 1 ambik ko-k,english(MUET)..sem 2 baru bljaq dnamika,p.islam..tp english ada lagi tapi bukan MUET dah..utk akaun xtau la sbb xpenah ada experience..hehhe..utk setiap subjek tu nak kata tak susah mmg bohong la..tpi klw nk kata susah tu brgntung pada org jugak..bgi aq susah la jugak..bukan sebab apa..nak bljaq ni boleh ja nak dpat 4flat tu,sama ada nak atau pun tak..yg penting kena RAJIN..tu ja kunci dia..jangan lupa Allah..klaw rajin buat kerja dan tak tanggguh..hehehe...bukan mcm aku ni..mlas..balik kelas.tidoq ja keja.hahhaa...tapi kenangan kat matrik penang memang besttt lah..sebab apa best?? stahun kot??ye laaa wlau pun setahun ja..tapi ada dua sem..dan dipenuhi dengan pelbagai majlis..pelbagai cerita..pelbagai kenangan...pahit ada manis pon ada...ohhhh..roomate yg kita dpat sem satu tu laaa akan kekal smpai sem 2...aq dapat roomate yg sempoi habih..nsib la boleh masuk dgn depa . mmg best..lps hbis matrik confirm2 hampa akan rindu depa punya...serius ni aku habaq..hahaa..! so pengajaran nya dimna sja kita pergi,kna pndai2 sesuaikan diri dgn tmpat tu..dan dgn org lain juga..ksimpulannya,pandai2 la bwak diri..ckgu skolah aku dulu ckap mcmm ni "pandai2 la kamu nak hidup" haaaaaa...esa la orang kedah ,bunyi kasaq sikit..besala tu..ok sekian la pasai matrik..nnti smbung pada episod akan dtg.hahahaha..bagi spa yg sedang m'prsiapkan diri utk memasuki ke alam matrikulasi,,i wish goodluck for u all..all da best dik..bye

Thursday, 22 May 2014

Persedian pi matrik pineng (KMPP)

okeh..mind set aq adalah nak pi mengajii!! ok?? any problemm?? ok..find..tinggal nak beli barang2 keperluan ja..tu pun ikut kemampuan la..barang2 makanan tu penting haha..kot2 koperasi sana tu mesti mahal pya la..baik beli siap2,then buku nota ka,pen2 alat2 tuliss semua,pastu cadar,srung bntal...n keperluan2 lain..yang paling penting tuuu pakaian laa kan..hahahha,klaw dak tu jenuh meminjam pulak stgi..al maklumlaaaa,daftar 26 haribulan 5 nii..hahaah nak dekat dah tu kan...?.aq set nak bawak dlam 6 pasang ja dluu nnti2 tu blik rumah ambik yg len pulakk kan..haha bju kurung aku pun tggu raya ja nak beli..bukannya byak sgttt..hehehee..ada kwan aku ayh dy dh jnji nk blikn laptop utk p sna..wahh aq tumpang bahagia sekadar MENDENGARNYa..haha...aq x mmpu lagi la smpai mcm tu..lgipun ayh aq x penah pun janji pa2,nk blikan apa2..hmm xpaa..xkisah..yg pnting kali ni aq nak tnjuk aq pun boleh brjaya mcm org lain...okeyhh fightinggg!!semoga urusan aku nnti semua nya berjalan dgn lncarr,dapat roomates yg baik2,rezeki yg luass,lecturer yg baik hati...aminnnn..sapa2 yg ada terbaca post or entry ni..tolong2 doaakan aku n rakan2 sprjuangan yaa..thank youu...muahh. :D :D :D :* : *

RESULT IPTA aku .

okeh lepas aku buat keputusan utk tangguh plkn...then balik aku pkiaq3 n pkiaq lagi nak pi mna lepas ni..hmm jenuh penat jugak si otak yg dh nak hmpai berkarat ni nak pkiaq...haih..sebab apaa?? hmmmm sebab dalam masa yang sama aku dapat tawaran sambung belajaq kat UiTM Puncak Alam,KL..dalam peringkat diploma pemulihan carakerja...okehh perasaan aku agak gembira..tpi bila memikirkan bnda2 mcam kos byaran,kos nak hidup d KL tu bukannya kos murah macam hidup di  Kedah ni.lgipun diploma tu mkan msa slma 3 tahun..*tapi belajaq slow la ckit dri mtrik,mmg rileks la..haiyaaa..manyak susahh ohh..ehheeh..pastu yg paling aku nak xdapat iaitu diploma fisioterapi..kehkehkeh..yg tu la best..hmm so, dah lama memikioo,tya pendapat byak org dh...okeyh matrik pun apa kurangnya kan...matrik nnti lpas dh hbih, peluang nak kcapi impian tu terbuka lagi sekali la..banyak kos yg kita buleh plih nnti,lgiipun budak mtrik diutamakan utk twran ke Universiti nnti drpd bdk stpm ngn asasi d uitm..*xsilap akulah ..haha..cuma nak belajaq tu laaa kena bukak minda seluasluasnyaa..sebab mcam agak cepat pembelajarannyaa...hmmmm..yg penting niat tu..usaha,then baru la buleh tawakal...

RESULT MATRIK ?

ohh...actually aku tgh berada dalam program latihan khidmat negara(PLKN) time batch 1996 tgh busy dok cek sana sini dpt matrik or form six...hmmm...aku?? satt2..aq dapat plkn dekat ja dgn rumahku syurgaku,hanya stone throw away ahahaa...dekat kem sintok,UUM,kedah ja..dalam 10-15 minit ja smpai..okey,btw henset kami akan di beri smula pda hri kmis n pulangkan blik hri sbtu..so,wktu dpat tu pulun2 beratuq..*aku tak la mcmtu..haha bukan apa dah besa duk asrama 5 taun beb...so rileks la sikit,tak kalut sgt..so,aq thanks thanks a lot kat family aku n frens2 aq yg ambik berat pasai aku..especially sahabat2 ku..ex smj la kan..wahhh siap bgtw aq dpt mna,tlong cekkan kat aku lgi..huhuu.terharu gitu hhahaha...oke..tup2 mesej msuk,'afif,hg dapat matrik pulau pinang,wuahahhahaa..perasaan time agak best laa sebab aq memeng takmau pi fom6 ntah la pasai paa..mmg aku agak tak berminat laa..hewhew..so,aku tengkiu2 la kt dia coz tulong cek..credit to mila sygss..

thenn,aq pun mintak la untuk buat penangguhan plkn..sebab apa??mybe hmpa smua trtya2 awat tangguh??nnti kna pi plkn time dh tua?hahaa..oke aq jawab ni..ada aku kesah ?? hahahahaahaa....actually aq x rsa pun aq akn p pulak lpas n cos .klw msuk mtrik,mmg budak mtrik dbri jminan dah utk msuk U lpas tu..then,msuk U buat degree dlm 3-4 tahun..pastu hbis degree dlam 23 or 22 tahun..then xmau smbung master ka??takmau kawin ka?? hahahaa...ohh actually,bgi yg dh kwin tu mmg  xyah p plkn dah,jenuh laa nak usung anak pi saana pi sini kan?jhahahahahaha,...so yg penting rileks..aq rasa aku tak kisah kot kalau kena pi plkn lagi sebab PLKN memang BESTTT GILAAA... hahahaha.seriesly tapi ikut orang jugak la kan..kalau yg memng tak suka tu tak suka smpai ke sudah la..hehe kita kena enjoy duduk kat mna pun yg penting jaga diri kita n ingat asal usul k. :D

Thursday, 23 January 2014

brainwash .

oMG..last updte blog comot ni 23 dis 2013 , now..today is 23 jan 2014..hahaa tahun baruu..thun ni nak msuk 18 thun..todiiaa. tua dah..hahaa..result spm for '13 cndidate bulan 3 ni..so,start 20 jan hritu dah buleh beli no pin(unik ID) utk isi U...hesshh..aku tgh pikir ehh aku nak isi apa la..hmmm..tapi takpa jgn nak risau sbb lpas rsult kluaq nnt buleh exchange..heehh...hmmm..agak2 mcm mna laa rsult aku nnt kaan?? ..huhhh.. smakin dekat dgn  hari yg umum nnt msi lagi ketaq...hmm mntak2 elokk laahh...skarang ni dlam wktu tgh tggu result kluar , aq dok kat rumah jga ank mnakan jaa..ok lah tuu kja yg baik apa...hritu ada la skali kluaq ngan kgkawann..woo hoo ! bestt..pi tgk wayang ..blik rumah mak aku tya..tdi pi tgk wyang lah ? aku ckap haaa..''tgk crita apa?''..then aq jwab jakie chann..hhahaa.mak aku gelak..nk wat cm mna..hritu xdak cta yg best sgt...hope nnt buleh laaa kluaq lg.

Tuesday, 24 December 2013

study time exam SPM .

pergghhh...nak kta study teruk sgt n btui2 tu xdaa la sgt...tp yg pasti tu...tudiaaa tidoq pkui 5 laaa 5.30 pagi laa....lpas tuu tdoq sat...bru bgun subuh....hehhe..jgn risau laa..yg pasti nya time exam tu x mngntuk punnn...tau pasai pa .? sebabbbb......lepas blik exam tu....naahhhh tidoqq terusss smpai pkul 6.3o...smpai ptg laa....exam pling lewat hbes pkui 4 ka 3.30 tah..... lupa dah...yg psti nya...hushhhh x tw la ap yg aq bc...tp mmg x puass la study las minute niii..sbb x dan nk hbes kan...tp utk aq ja la...xtaw la klaw org yg mmg cpat tgkap ssuatu tu..mgkin akan cpat pham lgi kot....hummmmmm....